Home » Știință » Noi imagini uimitoare cu suprafața Soarelui de la cel mai puternic telescop solar de pe Pământ

Noi imagini uimitoare cu suprafața Soarelui de la cel mai puternic telescop solar de pe Pământ

Noi imagini uimitoare cu suprafața Soarelui de la cel mai puternic telescop solar de pe Pământ
Credit foto: NSF/AURA/NSO
Publicat: 23.05.2023

Cel mai mare și mai puternic telescop solar de pe Pământ tocmai ne-a oferit noi imagini uluitoare cu suprafața Soarelui.

Într-o serie de imagini noi, observațiile Telescopului Solar Daniel K. Inouye dezvăluie detaliile complicate ale regiunilor de pete solare, celulele convective în mișcare și deplasarea plasmei din atmosfera solară, totul până la o rezoluție de aproximativ 20 de kilometri.

La aceste scări, structurile de plasmă arată ca niște tușe și texturi pe un tablou. Pentru a pune distanțele în context, o singură celulă de convecție solară este doar puțin mai mică, în medie, decât statul american Texas.

Totuși, aceste noi imagini Inouye nu sunt concepute doar pentru a vă face să vă simțiți mici și nesemnificativi, ci reprezintă o avanpremieră a științei care va urma, pe măsură ce cercetătorii analizează suprafața solară în detalii rafinate pentru a înțelege procesele care au loc pe aceasta, scrie ScienceAlert.

Cel mai mare și mai puternic telescop solar de pe Pământ

Adesea mai mari decât întreaga noastră planetă, petele solare sunt de obicei pete de scurtă durată în care câmpurile magnetice sunt neobișnuit de puternice, apărând mai întunecate decât regiunile înconjurătoare datorită temperaturilor lor relativ mai scăzute.

Acestea sunt, de asemenea, asociate cu cele mai violente explozii ale Soarelui nostru: pe măsură ce liniile câmpului magnetic se încurcă, se rup și se reconectează, acestea dezlănțuie explozii incredibile de energie sub forma ejecțiilor de masă coronală și a erupțiilor solare.

Activitatea petelor solare nu este constantă, fiind legată de cicluri de aproximativ 11 ani, în timpul cărora activitatea petelor solare și a erupțiilor crește până la un vârf în timpul maximului solar și scade aproape la zero în timpul minimului solar.

Activitatea petelor solare nu este constantă

La maximul solar, polii Soarelui își schimbă locurile; în prezent, ne aflăm pe drumul către un maxim solar care se așteaptă să aibă loc în 2025, după care activitatea solară va începe să scadă din nou.

Nu se știe ce determină aceste cicluri solare sau ce creează petele solare. Dar aceste informații sunt de mare relevanță pentru noi, aici, pe Pământ, deoarece ejecțiile de masă coronală asociate adesea cu petele solare pot trimite nori masivi de particule încărcate care se lovesc de câmpul magnetic al Pământului și riscă să perturbe modul nostru de viață bazat pe tehnologie.

Noile imagini ale lui Inouye prezintă mai multe structuri fine asociate cu petele solare.

De exemplu, există umbra (care reprezintă petele întunecate din mijloc). Petele luminoase observate în interiorul umbrei sunt cunoscute sub numele de puncte umbrale. Penumbra este regiunea mai luminoasă din jurul umbrei. Aceasta este caracterizată de șuvițe luminoase cunoscute sub numele de filamente penumbrale.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Când va veni Sfârșitul Lumii, potrivit Pietrei Soarelui a aztecilor?

Test de cultură generală. Ce culoare are Soarele?

De ce unii oameni cred că Soarele avea altă culoare atunci când erau tineri?

Soarele furtunos și activ ar fi putut da startul vieții pe Pământ

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase